aloittelija,
harjoittelija,
sijoittamisesta kiinnostunut,
haluat kehittää itseäsi,
oppia sijoittamaan
ja toki, vaurastua :)Voit olla sijoittajana
Investime® on ratkaisu
moneen tarpeeseen!
Jo yli 25 vuotta!

 

 

kokenut sijoittaja,
rautainen ammattilainen,
salkunhoitaja,
tarjoat sijoituspalvelua,
sijoituskonsultointia,
tai hallinnoit
useita salkkuja

 


ETUSIVU REFERENSSIT ESITTELY AJANKOHTAISTA FAQ VERSIOPÄIVITYKSET PALAUTE TILAA HINNASTO YHTEYSTIEDOT

 


 
Kurssien analysointi
 
          Tekniset analyysit
Kurssien analysointi
Liukuva keskiarvo
Relative Strength Index (RSI)
Momentum (MOM)
Stochastics (STO)
Point & Figure (P&F)
Line & Bar
 
Katso myös
  Varmuusmarginaali (Graham)
  Osakkeen oikea hinta ja oikea P/E (Gordon)

  Aikatekijä
  Toimiiko sijoittaja aina järkevästi? (Kelly)
  Point & Figure (P&F)
 
Point & Figure on vanhimpia teknisen analyysin menetelmiä. Itse asiassa se on 1800 -luvulta, mutta yhä edelleen varsin toimiva. Se on ainoa menetelmä, jonka voi varsin helposti tehdä itse käyttäen vain kynää ja ruutupaperia. Tässä menetelmässä aika menettää merkityksensä ja ainoastaan kurssivaihtelut aiheuttavat merkintöjä.

Käytetään asteikkoa, joka tavallisimmin on yksi prosentti. Ruudukkoon piirretään kurssin noustessa X ja laskiessa O. Yhteen sarakkeeseen piirretään vain jompaa kumpaa merkkiä.

Jos kurssi on noussut piirtäen siis X-merkkejä ja alkaa sitten laskea, aloitetaan uusi sarake O:lle ja päinvastoin, laskun eli O-sarakkeen jälkeen aloitetaan nousulle oma X-sarake.

Jotta päivittäiset kurssivaihtelut eivät nopeasti täyttäisi koko ruudukkoa, vaaditaan suunnanmuutokseen yleensä tietty määrä merkkejä, ennen kuin aloitetaan uutta saraketta. Tavallisesti on käytössä kolmen ruudun minimi. Tämä on Investimen Point&Figuressa vakiona, mutta voit muuttaa sen haluamaksesi helposti.

Mitä pienemmän prosenttimäärän valitsee, sitä enemmän kirjautuu suunnanmuutoksia ja mitä suuremman, sitä vähemmän tulee sarakkeita. Tämä vaikuttaa silloin myös menetelmän tuottamien signaalien määrään, myös väärien signaalien.

Ajan kuluminen merkitään ruudukkoon vain kerran kuukaudessa, siten, että
- tammikuun merkki on 1
- helmikuun 2
- maaliskuun 3 jne.
- lokakuulle ei merkitä nollaa, vaan A
- marraskuulle B ja
- joulukuulle C

P&F:ssä voi joskus kulua pitkäkin aika, ettei tule merkintää, kun ei kurssikaan vaihtele, tällöin jää kuukausimerkkejäkin väliin. Vuosiluvut kirjoitetaan erikseen ruudukon alareunaan tammikuun kohdalle. Yleensä katsotaan, että P&F:ssä pitäisi olla vähintään vuoden kurssitiedot näkyvillä, ennen kuin tekee johtopäätöksiä kurssikehityksestä.

Osto- ja myyntisignaalit

Ostosignaali saadaan, kun uusi nousu ylittää edellisen X-sarakkeen huipun Myyntisignaali, kun uusi pohja alittaa edellisen pohjan. Investimessä ostosignaalin syntyminen merkitään S:llä ja myyntisignaali Y:llä. Signaali on sitä voimakkaampi mitä useammin kurssi on käynyt tällä tasolla (Vastus- ja tukitasot, ks. Line & Bar).
         


       

           
Signaalit ovat voimakkaammat, jos niitä edeltävät huiput tai pohjat ovat samansuuntaiset, eli pohjat nousevat tai huiput laskevat.

Useiden peräkkäisten myyntisignaalien jälkeen tuleva ensimmäinen ostosignaali on erittäin usein väärä. Samoin useiden peräkkäisten ostosignaalien jälkeen tuleva ensimmäinen myyntisignaali on usein väärä, mutta siihen voi kyllä suhtautua vakavammin ja varmistaa voitot kotiin, mieltymiskysymys.

Kahdenkymmenen ruudun sääntö: Jos sarakkeeseen on piirretty merkkejä 20 tai enemmän, niin seuraavaan sarakkeeseen tuleva yksikin merkki on jo voimakas osto- tai myyntisignaali, rekyylin todennäköisyys on suuri. Tämä koskee sekä kurssien voimakkaan laskun jälkeen tulevaa nousua että vahvan kurssinousun jälkeistä laskua.