aloittelija,
harjoittelija,
sijoittamisesta kiinnostunut,
haluat kehittää itseäsi,
oppia sijoittamaan
ja toki, vaurastua :)Voit olla sijoittajana
Investime® on ratkaisu
moneen tarpeeseen!
Jo yli 25 vuotta!

 

 

kokenut sijoittaja,
rautainen ammattilainen,
salkunhoitaja,
tarjoat sijoituspalvelua,
sijoituskonsultointia,
tai hallinnoit
useita salkkuja

 


ETUSIVU REFERENSSIT ESITTELY AJANKOHTAISTA FAQ VERSIOPÄIVITYKSET PALAUTE TILAA HINNASTO YHTEYSTIEDOT

 


 
Kurssien analysointi
 
          Tekniset analyysit
Kurssien analysointi
Liukuva keskiarvo
Relative Strength Index (RSI)
Momentum (MOM)
Stochastics (STO)
Point & Figure (P&F)
Line & Bar
 
Katso myös
  Varmuusmarginaali (Graham)
  Osakkeen oikea hinta ja oikea P/E (Gordon)

  Aikatekijä
  Toimiiko sijoittaja aina järkevästi? (Kelly)
  Stocahstics (STO)
           Stochastics on herkkä trendimuutosten osoittaja. Menetelmä perustuu siihen, että päivän päätöskursseilla on nousutrendissä taipumus olla lähempänä päivän ylintä ja laskutrendissä lähempänä päivän alinta kaupantekokurssia.

Stochastics -käyrän muodostumista voisi verrata Käyrä & Palkkiin, jossa on ylin, alin ja viimeinen. STO:ssa vain jakson ylin ja alin haetaan niin kaukaa kuin on valittu stochasticsin pituus. Esim. 21 päivän stochastics -käyrä kertoo kunkin päivän viimeisen kaupantekokurssin suhteen viimeisten 21 päivän aikana olleeseen ylimpään ja alimpaan. (Ylin on 100 ja alin 0 ja STO -käyrä liikkuu sillä välillä. Jos stochasticsin arvo on 100, osakkeen päätöskurssi on silloin ajanjakson ylin ja jos 0, ajanjakson alin).

Selvässä laskutrendissä käyrä on koko ajan alamaissa ja nousutrendissä taas ylhäällä.

Ostosignaali saadaan, kun STO -käyrä leikkaa liukuvansa altapäin ja signaali on voimakas, jos leikkaus tapahtuu alle -20-30 -tason. Myyntisignaali saadaan, kun STO -käyrä leikkaa liukuvansa ylhäältäpäin ja signaalin katsotaan olevan voimakas, jos leikkaus tapahtuu yläpuolella 70-80 -tason.

Luonteeltaan yksinään stochastics soveltuu paremmin lyhyempään kauppaan, pidemmillä arvoilla STO-käyrä alkaa näyttää kurssikäyrältä, eikä silloin anna mitään etua itse kurssikäyrän tarkasteluun nähden. Pitkässä kaupassa STO:n voi pitää mukana muiden analyysimenetelmien ohella, ainakin karsimassa muiden virhesignaaleja.

Stochasticsin pituudeksi valitaan kurssille ominaisten aaltojen huippujen tai pohjien väliä lyhyempi arvo, tavallisesti käytettyjä pituuksia on lyhyimmillään 14 pv, tavallisia ovat 21 - 35 (kuukausi - seitsemän viikkoa). Liukuva keskiarvo tälle voi olla neljäsosa - kolmasosa STO -käyrän pituudesta.

Hyvin lyhyt, STO 5 pv, jolle liukuva on 3pv, voisi joskus toimia, jos kaupankäyntikulut olisivat olemattomat.